Köşe Yazıları

Kaçımız farkındayız?

• 27.11.2016

Kaçımız farkındayız?
Kaçımız farkındalıktan doğan şükür ile günü, günleri tamamlamaktayız?
Ve kaçımız gerçekleri görmekteyiz?
.

Gün içinde birebir ya da farklı etmenlerinde hayatımıza karışmasından doğan pek çok ayetin olduğunu biliyor muydunuz?

Kimimiz farkında, kimimiz değil belki ama Allah’ın tecellilerinin apaçık görünür olduğu pekala ortadadır.

Ne yazık ki seçim hakkı bizlerde ve genel olarak görmemeyi tercih edenlerden olmaktayız.

Başını kaldırıp etrafına bakmayı denese oysa insan..!
Ne çok ayet barındırdığını görse yaşantısı, toplumu, evreni..!
.

Konuya binaen bir örnek vermem gerekirse; sürtünme kuvvetini ele alalım.

Sürtünme kuvveti, temas halinde olan iki nesnenin arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvvete verilen isimdir. Bu kuvvetin ortaya çıkması için hareket gerekmez ancak hareketin olduğu durumlardaki (kinetik) sürtünme kuvveti, hareketin olmadığı durumdan (statik) farklıdır.

Buz pateni yapan bir kişinin buzun üstünde hareket etmeye çalıştığını düşünelim. Önce biraz zorlanır. Sonra paten hareket etmeye başladığında kolay bir şekilde kaymaya başlar. Bu hareketliyken sürtünme kuvvetinin durgunken olduğu şekle göre daha az olduğunu gösterir. Ayrıca bu sonuçtan sürtünmeyi kinetik sürtünme kuvveti ve statik sürtünme kuvveti olmak üzere ikiye ayırmak gerektiği anlaşılır.

Görüldüğü üzere, Allah’ın yeryüzündeki delillerinden biri olan sürtünme kuvvetini her gün farkında olarak ya da olmayarak yaşamaktayız. Ve bizim için sıradan gibi görünen bu fizik kuralı Allah’ın ayetlerinden sadece biri.

Örnektende anlaşılacağı üzere bu ve bunun gibi gün içinde, hayatımızın her alanında ayetlerin tecelli ettiğini görmemiz gerekmektedir.

“Kesin olarak inananlar için yeryüzünde ve kendi nefislerinizde birçok deliller vardır. Hala görmüyor musunuz?” | Zariyat Suresi 20

Değişmemiz, değiştirmemiz..,
Bizliğimizi, gerçekliğimizi bulmamız..,
Gerçek kimliklerimiz ile hayatımızı sürdürmemiz..,
Ve..
Şuurlu, silkenik müslümanlar olarak hareket etmemiz gerekmektedir.

Selametle..

Hafsa Taşkıran

Bazen..

Bazenle başlayan cümleler kurmayı her ne kadar sevmesemde.. bazen evet bazen anlatılabilecek en iyi kelime olduğunu düşünmeden de edemiyorum. Aslına bakılırsa içinde çok fazlasıyla mana barındıran, kendini en iyi şekilde…